Examens: praktijk

Praktijkexamen

Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Hiervan wordt een kwartier besteed aan de introductie en aan de toelichting op de uitslag achteraf. Je maakt namelijk in het examencentrum eerst kennis met de examinator, die je uitlegt hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de auto.
Tijdens de rit zelf let de examinator onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Tijdens het examen zul je twee van de drie bijzondere manoeuvres moeten uitvoeren, tenzij je vrijstelling hebt verdiend door middel van een tussentijdse toets). Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Je hoeft niet helemaal foutloos te rijden: het gaat om het totaalbeeld.
Direct na afloop van de rit vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd kun je een dag later bij het gemeentehuis je rijbewijs aanvragen. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs en een pasfoto nodig; daarnaast dien je de vereiste leges te betalen. Je rijbewijs ligt doorgaans vijf werkdagen later klaar op het gemeentehuis. Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren en krijg je een uitslagformulier toegestuurd via de e-mail (indien je daarvoor hebt gekozen). Ook wij printen je uitslagformulier, zodat we weten op welke gebieden je nog extra moet oefenen.

Ook bestaat de mogelijkheid om een zogenaamd praktijkexamen faalangst te doen. Dit is een examen dat wordt afgenomen door een examinator die getraind is om kandidaten met faalangst te begeleiden. Het examen duurt 90 minuten, waardoor er ruim tijd is voor een intakegesprek en één of meerdere time-outs tijdens de rit.