Lessen: de praktijk

Lessen vanaf 16,5 jaar

Vanaf november 2011 start er in Nederland een nieuw experiment genaamd 2toDrive. Dit begeleid reiden experiment houdt in dat je vanaf het moment dat je 16 jaar en 6 maanden oud bent bij ons kunt starten met het volgen van rijlessen voor het rijbewijs B. Het daadwerkelijke praktijkexamen mag je echter pas vanaf je 17e verjaardag afleggen. Vervolgens mag je na het behalen van je rijbewijs tot je 18e alleen de weg op onder begeleiding van een zogenoemde coach: hij of zij moet naast je op de bijrijdersstoel zitten wanneer je de weg op gaat. Je kunt maximaal 5 personen aanwijzen als coach, maar zij moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je coach onder andere minimaal 27 jaar oud zijn en minimaal 5 jaar in het bezit zijn van rijbewijs B. Je coach is geen rijinstructeur: hij of zij geeft geen rijles en verricht zelf geen bestuurdershandelingen. De coach is na het behalen van je rijbewijs wel je aanspreekpunt bij vragen; door het delen van zijn of haar kennis en ervaringen word jij hopelijk een nog betere weggebruiker.

Wat betekent het experiment voor jouw rijopleiding?:

  • Vanaf je 16e verjaardag mag je het theorie-examen afleggen (deze is dan 1,5 jaar geldig);
  • Vanaf 16 jaar en 6 maanden mag je beginnen met het volgen van rijlessen;
  • Vanaf 16 jaar en 6 maanden mag je de tussentijdse toets (TTT) afleggen;
  • Vanaf je 17e verjaardag mag je het praktijkexamen afleggen.

Heb je vragen of zoek je meer informatie over het 2toDrive experiment, kijk dan op de officiële website: 2todrive.nl. Natuurlijk kun je bij vragen ook altijd contact met ons opnemen.

Ben je in november 16,5 jaar of ouder en wil je beginnen met het volgen van rijlessen? Klik dan hier om je in te schrijven.