Motorrijles

Ook voor motorrijles ben je bij ons aan het juiste adres!

Motorrijden wordt steeds populairder. De een stapt op om de files tijdens het woon-werk verkeer te vermijden, de ander wil gewoon lekker toeren in de buitenlucht. Wat je beweegreden ook is: op de motor ben je een stuk kwetsbaarder, en daarom is een goede rijopleiding van het grootste belang.

Voordat je gaat rijden op de openbare weg leer je daarom eerst op een afgesloten terrein hoe je de motorfiets onder controle krijgt. Pas als je verschillende beheersingstechnieken (denk aan remmen en uitwijken) onder de knie hebt ga je de openbare weg op. Hoe snel dit zal zijn hangt af van je ervaring en 'feeling' voor motorrijden. Je mag alleen op de openbare weg lessen als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs personenauto (rijbewijs B) of een geldig theriecertificaat A (motor). Je moet tenminste 18 jaar zijn om aan het theorie-examen deel te mogen nemen en na het behalen van je certificaat is deze n jaar geldig. De mate waarin je de motorfiets beheerst wordt ook getoetst tijdens het examen voertuigbeheersing (AVB). Het resultaat van dit examen is n jaar geldig. In deze periode kun je onbeperkt opgaan voor het uiteindelijke examen verkeersdeelneming (AVD). Let er wel op dat je vr dit examen ook je theorievertificaat moet hebben behaald! Meer informatie over de motorexamens kun je op deze pagina vinden. Gemiddeld hebben leerlingen zo'n twaalf lessen op de openbare weg nodig voordat ze klaar zijn voor het AVD examen.

Je leeftijd is een bepalende factor met betrekking tot welk type motor je mag rijden. De motorexamens zijn er namelijk in twee categorien: licht (met beperkingen) en zwaar (zonder beperkingen). Als je jonger bent dan 21 jaar, ben je verplicht om de examens af te leggen op een motorfiets met een vermogen van minder dan 35 kW. Als je slaagt op een lichte motor, mag je twee jaar lang alleen rijden op een motor met een maximaal vermogen van 25 kW en 0,16 kW per kilo ledig gewicht. Indien je 21 jaar of ouder bent is de keuze aan jou: wil je examen doen op een lichte of zware motor? Als je slaagt op een zware motor mag je daarna op elke motor rijden.